Mondhygiene

Veel problemen in de mond ontstaan door tandplak op en tussen de tanden en kiezen. Tandplak bestaat hoofdzakelijk uit bacteriën. Niet verwijderde tandplak kan tot tandsteen verkalken en tandvleesontsteking en gaatjes veroorzaken. Door middel van een goede mondhygiëne kunt u de kans hierop verkleinen

Tips voor een goede mondhygiene

Voor een gezonde mond is het belangrijk om regelmatig voor controle naar de tandarts te gaan. Maar ook thuis kunt u op diverse manieren zorgen voor een goede mondhygiene:

  • Poets tweemaal per dag minimaal twee minuten zorgvuldig uw tanden om tandplak en voedingsresten te verwijderen. Poets uw tanden niet te krachtig. Een klein beetje druk is voldoende. 
  • Kies een tandenborstel met zachte of medium haren. Vooral in combinatie met te hard poetsen kan een harde tandenborstel het tandvlees beschadigen.
  • Gebruik een fluoridetandpasta. Fluoride maakt tandglazuur sterker en minder gevoelig voor zuren in voedingsmiddelen en dranken. 
  • Met alleen een tandenborstel is het onmogelijk om de ruimten tussen uw tanden en kiezen goed schoon te maken. Hiervoor kunt u tandenstokers, ragers of floss gebruiken. Vraag uw tandarts of mondhygiënist welke methode voor u het meest geschikt is.
  • Achter op de tong kan tongbeslag aanwezig zijn. Tongbeslag bestaat uit bacteriën en voedselresten en kan een slechte adem veroorzaken. Reinig daarom ook regelmatig uw tong. Hiervoor kunt u een tandenborstel of tongschraper gebruiken.
  • Eet of drink één uur voordat u uw tanden gaat poetsen niet, met uitzondering van water. Het oppervlak van tanden en kiezen wordt zachter door de inwerking van zuur. Wanneer u direct na het eten of drinken gaat tandenpoetsen, kunt u hierdoor de glazuurlaag wegpoetsen of beschadigen.

Naar de mondhygieniste, of naar de (paro) preventie-assistente?

Naast de bovenstaande manieren waarop u zelf kunt zorgen voor een goede mondhygiëne, draagt een bezoek aan de mondhygiënist of de (paro) preventie-assistent ook bij aan een gezonde mond. Waar de tandarts het gebit onderzoekt en diagnoses stelt, hebben de mondhygiënist en de (paro) preventie-assistent extra kennis over het gezond krijgen en houden van de mond. Zij reinigen het gebit grondiger dan de tandarts en richten zich op het voorkomen en behandelen van tandvleesontstekingen. Onze mondhygiënisten en (paro) preventie-assistenten helpen u graag verder.

Poetsadvies

Door uw tanden goed te poetsen verwijdert u tandplak en voedingsresten op en tussen uw tanden. Verschillende methodes zijn effectief, het is vooral belangrijk dat u geen enkele plek overslaat. Een goede poetsbeurt duurt minimaal twee minuten. De tanden en kiezen worden schoon en de fluoride heeft tijd om zijn beschermende werk (tegen gaatjes) te doen. In het algemeen geldt: twee keer per dag poetsen.

Tips:

  • Gebruik een fluoridetandpasta. Fluoride maakt tandglazuur sterker en minder gevoelig voor zuren in voedingsmiddelen en dranken.
  • Hou bij het poetsen een vaste volgorde aan: binnenkant, buitenkant, bovenop.
  • Poets ook uw tong regelmatig; achterop de tong kan zich tandplak ophopen.
  • Poets uw tanden niet te krachtig. Een klein beetje druk is voldoende.
  • Reinig de ruimten tussen uw tanden en kiezen eenmaal per dag met tandenstokers, ragers en/of floss. Overleg met uw tandarts of mondhygiënist welke aanpak voor u het meest geschikt is.
  • Eet of drink één uur voordat u uw tanden gaat poetsen geen zure producten. Het oppervlak van tanden en kiezen wordt zachter door de inwerking van zuur waardoor u direct na het eten of drinken van zuur de glazuurlaag kunt wegpoetsen.

Elektrisch poetsen of met de handtandenborstel poetsen?

Beide methodes zijn effectief. Echter zijn er veel voordelen van roterend elektrisch poetsen:

  • Door de kleine borstelkop komt u makkelijker op de moeilijk bereikbare plaatsen in uw mond.
  • Door elektrisch poetsen verwijdert u meer tandplak op en tussen uw tanden en kiezen en langs de rand van het tandvlees dan met een handtandenborstel.
  • Met een elektrische tandenborstel poetst u meestal langer, waardoor uw gebit ook schoner wordt. Dit komt door de timers in de elektrische tandenborstel en omdat elektrisch poetsen vaak makkelijker en minder vermoeiend is.

Elektrisch poetsen

  • Zet de borstel onder een kleine hoek op het tandoppervlak net over de tandvleesrand. Gebruik weinig druk. De borstel maakt de poetsbeweging voor u, dus alleen het plaatsen van de borstel op de tanden en kiezen is voldoende.
  • Houd de borstel enkele seconden stil op de tand of kies.
  • Beweeg de borstel om deze naar de volgende tand of kies te brengen. Volg daarbij de vorm van uw tanden en kiezen, zodat de borstel ook tussen uw tanden en kiezen komt.

Poetsen met een handtandenborstel

Eén van de methodes om tandplak te verwijderen met een handtandenborstel is als volgt:

  • Zet de borstel schuin (45 graden) op het tandvlees en maak voorzichtig heen en weer gaande bewegingen, zonder al te hard te duwen.
  • Poets de buitenkant van al uw tanden, zowel boven als onder. Zet de tandenborstel recht op de tanden. Poets zachtjes heen en weer. Begin bij de kiezen en ga via de tanden naar de kiezen aan de andere kant. Doe dit voor de onder- en bovenkant.
  • Gebruik dezelfde methode om uw tanden aan de binnenkant te poetsen.
  • Poets nu bovenop de tanden en kiezen. Eindig met de kauwvlakken van de kiezen.
  • Om de binnenkant van uw tanden te poetsen, kunt u uw tandenborstel het beste verticaal houden en van boven naar beneden op en neer bewegen

Poetsresultaat controleren

Tandplak is vaak lichtgeel van kleur en daarom niet goed zichtbaar. Tandplakverklikker is een kleurstof in tabletvorm die tandplak zichtbaar maakt. Deze verklikkers geven met een kleur aan waar precies de tandplak is achtergebleven op de tanden en kiezen. Zo kunt u het resultaat van het poetsen controleren.

Tandenstokers, ragers en floss

Door middel van tandenpoetsen verwijdert u tandplak en wordt de kans op gaatjes kleiner. Het is echter onmogelijk om met een tandenborstel de ruimten tussen uw tanden en kiezen goed schoon te maken. Hier hoopt tandplak zich op, waardoor u last kunt krijgen van gaatjes en/of tandvleesontstekingen. Gelukkig zijn er verschillende hulpmiddelen om de tandplak tussen uw tanden en kiezen te verwijderen: tandenstokers, ragers en floss. In het begin is het gebruik van deze hulpmiddelen soms moeilijk en pijnlijk. Het tandvlees gaat dan gemakkelijk bloeden, doordat het nog ontstoken is. Bij dagelijks gebruik zult u merken dat de ontsteking en het bloeden langzamerhand verminderen.

Gebruik van tandenstokers

Een goede tandenstoker is van hout, driehoekig van vorm met een platte kant en loopt toe in een punt. Tandenstokers kunnen verschillen in dikte. Bij grotere tussenruimten kunt u dikkere stokers gebruiken. Bij smallere tussenruimten kiest u een dunne variant. Ronde tandenstokers (cocktailprikkers) zijn niet bedoeld voor het schoonmaken van uw tanden en kiezen. U kunt er wel etensresten mee weghalen na een maaltijd.

  • Maak de punt van de tandenstoker vochtig met speeksel. Dit maakt het hout buigzamer en verkleint de kans op breuk.
  • Neem de tandenstoker tussen duim en wijsvinger dicht bij de punt vast. Met de andere vingers steunt u tegen de aangrenzende tanden of kiezen.
  • Zet de smalle platte kant van de tandenstoker op het tandvlees, onder het punt waar de tanden en kiezen elkaar raken. Breng de tandenstoker tussen de tanden en de kiezen. Doe dat zoveel mogelijk loodrecht op de tandenrij.
  • Duw de tandenstoker drie keer stevig tussen de tanden en kiezen. Vergroot het raakvlak met de tand door daarbij van richting te veranderen (X-figuur).
  • Reinig alle tussenruimten waarin een tandenstoker past (X-figuur).
  • Na eenmalig gebruik gooit u de tandenstoker weg.

Onze ervaren en deskundige mondhygiënisten adviseren u graag over het gebruik van tandenstokers, floss en ragers en overleggen met u welke aanpak voor u het meest geschikt is. Zij staan dagelijks voor u klaar om samen met u uw mond schoon en gezond te houden.

Gebruik van floss

Voor heel kleine ruimtes biedt flossen uitkomst. Echter flossen maar weinig mensen thuis goed genoeg om tandbederf en tandvleesproblemen te kunnen voorkomen. Hierdoor is het effect van stokeren en rageren vaak beter. Flossdraad is er in soorten en maten, met en zonder waslaagje. Uw tandarts kan u adviseren over de meest geschikte flossdraad.

  • Neem een stukje flossdraad van ongeveer 50 centimeter. Wikkel de uiteinden losjes om uw middelvingers. Houd daarbij een stukje flossdraad van ongeveer 3 centimeter tussen uw duimen en wijsvingers.
  • Trek de flossdraad met zagende bewegingen om uw tand of kies, tot iets onder het tandvlees, maar forceer niets.
  • Trek de flossdraad weer met zagende bewegingen omhoog en doe de volgende tand of kies.

Gebruik van ragers

Ragers zijn kleine borsteltjes. Omdat de ruimten tussen uw tanden en kiezen verschillen, kan het nodig zijn dat u ragers in verschillende dikten gebruikt. Een rager heeft de goede dikte als het ragen niet al te gemakkelijk gaat en als de metalen binnenkant ervan niet langs uw tanden schuurt.

  • Neem de rager tussen uw duim en wijsvinger. De andere vingers steunen tegen de aangrenzende tanden of kiezen.
  • Duw de rager vanaf de buitenkant tussen uw tanden en kiezen en beweeg de rager een aantal keer heen en weer.
  • Als de rager te gemakkelijk tussen uw tanden en kiezen te bewegen is, kunt u beter een iets dikkere rager gebruiken.

Frisse adem

Een minder frisse adem kan het gevolg zijn van matige mondhygiëne, bepaalde voedingsmiddelen, tandvleesaandoeningen of een droge mond. Veel mensen gebruiken mondsprays, kauwgom of bijvoorbeeld pepermunt om dit te verbloemen. Dit helpt tegen een vieze smaak, maar niet echt tegen een slechte adem. Volgens onderzoek ontstaat de slechte adem in 87% van de gevallen in de mond, met name op het achterste deel van de tong. Dit deel is nogal ruw en heeft veel groeven, waarin zich bacteriën kunnen nestelen. Een aantal van deze bacteriën produceren vluchtige zwavelverbindingen die een vieze lucht verspreiden.

Tips voor een frisse adem:

  • Poets tweemaal per dag uw tanden minimaal twee minuten met fluoridetandpasta.
  • Gebruik interdentale producten zoals floss, ragers of tandenstokers om de ruimtes tussen de tanden en kiezen schoon te houden.
  • Reinig regelmatig uw tong met de tandborstel of een speciale tongreiniger zoals de ‘Scrapy’.
  • Wees terughoudend met etenswaren die een onfrisse adem veroorzaken, zoals uien en knoflook.
  • U kunt ook een mondspoelmiddel gebruiken. Halita bijvoorbeeld, dit bevat geen alcohol. De kunst is om op de juiste manier te gorgelen om de bacteriën achter op de tong te bereiken.
  • Mocht u ondanks goede mondhygiëne last hebben van een aanhoudende slechte adem, overleg dan met uw tandarts of mondhygiënist.
Copyright © Tandartspraktijk D. van Houten